Amsterdam, 25 november 2021 – Met zijn pure en gedurfde design wil de nieuwe Opel Astra hoge kwaliteit uitstralen. In ieder detail. De zesde generatie van de Astra, die in september werd geïntroduceerd, is ontworpen om emoties op te wekken en op het eerste gezicht een 'must-have'-effect te creëren. De ontwerp- en ontwikkelingsteams, die voor ongeveer 50% uit vrouwen bestaan, hebben zich tot doel gesteld om van de nieuwe compacte middenklasser een echt designstatement te maken, zowel vanbinnen als vanbuiten.

Hoe die missie is volbracht wordt, na Chief Engineer Mariella Vogler nu ook getoond door Ilka Höbermann, kleur- en trimontwerpster bij Opel. Met een video op YouTube geeft zij een inkijkje in de ontwerpwereld van de nieuwe Astra. De nieuwe video maakt deel uit van de social media-campagne die laat zien hoe de nieuwe Opel Astra is uitgegroeid tot het designstatement van het merk. Dit dankzij een hoge mate van betrokkenheid, aandacht voor detail en de bereidheid om 'out of the box' te denken. Ilka Höbermann legt uit waar de ontwerpers van Opel op gelet hebben en hoe ze de nieuwkomer zijn unieke 'made in Germany'-design, gegeven hebben.

Gedurfd en puur: nieuwe Astra herinterpreteert Opel-designfilosofie

Na de SUV-modellen Mokka, Crossland en Grandland is ook de nieuwe Astra voorzien van de Opel Vizor. Het zogeheten nieuwe familiegezicht van het merk en het centrale exterieurdesignelement volgen het Opel Compass, waar de verticale en horizontale assen – te weten de scherpe vouw in de motorkap en de vleugelvormige grafiek van de dagrijlichten – elkaar kruisen met het centraal gepositioneerde Opel Blitz-embleem. De Vizor strekt zich uit over de voorzijde, waardoor de nieuwe Astra nog breder lijkt, en integreert ook naadloos technologieën zoals de ultraslanke IntelliLux Pixel LED-koplampen. Van opzij gezien oogt de nieuwe Astra bijzonder dynamisch dankzij de uitgesproken ‘voorwaartse’ vormgeving van de C-stijl.

Aan de achterzijde van de nieuwe Astra komt het Opel Compass eveneens fraai tot uiting. Ditmaal door het ook hier centraal gemonteerde Blitz-embleem, het verticale en hoog gemonteerde remlicht en de gestileerde achterlichtunits (voorzien van energiezuinige LED’s, zoals alle buitenverlichting rondom). Saillant detail: het Blitz-embleem doet ook dienst als grendel voor de achterklep.

“Duits design is voor mij een combinatie van eenvoud, puurheid en technische elementen”, zegt Ilka Höbermann. “Het valt niet mee om deze puurheid te behouden en vervolgens gedurfdheid toe te voegen. Het gaat eigenlijk altijd om de harmonie en de juiste balans.” Het resultaat is een geslaagde mix van pure en emotionele styling, waarmee de nieuwe Astra zich onderscheidt van de andere mainstreammodellen in de compacte middenklasse. De karakteristieke uitstraling wordt verder onderstreept door een nieuwe metallic carrosserielak. “Het team ontwikkelde een superfris en modern geel dat een vleugje cachet en branie toevoegt aan de auto,” voegt de ontwerper toe.

Opel Pure Panel: cockpit van de toekomst nu al verkrijgbaar

Het vinden van de optimale balans voor de nieuwe Astra was bijzonder belangrijk voor het Colour and Trim-designteam, met name voor het interieur. “We moesten out of the box denken om de beste oplossingen voor de interieurmaterialen te vinden. Je hebt namelijk echt een grote diversiteit aan kleuren, texturen, graphics en patronen. Om ze allemaal samen te brengen tot een geslaagd geheel, dat is eigenlijk dé uitdaging. Zie het als een grote, uitdagende puzzel. Je combineert verschillende spannende materialen om een mooi contrast of evenwicht te bereiken”, legt Ilka Höbermann uit.

Het resultaat van dit proces betekent een sprong voorwaarts in interieurdesign en comfort voor Opel. Zeker in combinatie met Opel Pure Panel, een volledig digitale cockpit dat twee 10-inch breedbeeldschermen combineert met zijdelingse ventilatieopeningen voor de bestuurder, onder een horizontaal gespannen glasoppervlak (afhankelijk van de uitvoering). Analoge displays behoren in de nieuwe Astra tot het verleden. Een volledig functioneel, hightech design dat stijl combineert met geavanceerde technologieën is wat voortaan de klok slaat, waarbij bestuurders en passagiers van de nieuwe Astra een blik werpen op de precieze glasoptiek van het Pure Panel en intuïtief de nieuwe mens-machine-interface kunnen bedienen. Opel noemt dat ‘visual detox’.

“De ultramoderne cockpit is ontworpen om een sfeer te creëren waarin passagiers zich veilig voelen. Accenten zoals de tot een minimum gereduceerde, fijn afgewerkte bedieningselementen en infotainmentlijsten en -oppervlakken in mat aluminium geven de Astra een ‘significante meerwaarde’, aldus Ilka Höbermann. “Ze kunnen gewoon mooi zijn, ze kunnen een functioneel aspect hebben en ze kunnen je soms zelfs doen glimlachen.” Elk detail, van de Opel Blitz in het midden van het stuurwiel tot en met de stoffen en stiksels op de AGR-goedgekeurde ergonomische stoelen (optioneel verkrijgbaar in Alcantara of Nappaleder), draagt de unieke handtekening van Opels Colour and Trim-ontwerpers.